26 oktober 2020

Estonia - fyndet som ändrar allt är producerad av Monster för Dplay. Serien har premiär p&

Estonia - fyndet som ändrar allt är producerad av Monster för Dplay. Serien har premiär på Kanal 5 den 26 oktober kl 20.00

Sedan premiären på Dplay har serien satt frågan på dagordningen i Norden, genererat tusentals nyhetsartiklar och blivit uppmärksammad bland annat i New York Times, The Guardian, BBC, Der Spiegel och Le Monde. Resultaten i serien har diskuterats av regeringarna i Sverige, Estland och Finland och man har nu beslutat att undersöka de nya bilderna som framkommit i dokumentärserien från Discovery.

- Det har varit otroligt spännande att följa nyhetsutvecklingen i det här fallet, och det blev tidigt klart att produktionsbolaget Monster har gjort ett grundligt, viktigt och fantastiskt bra jobb. Både den politiska oppositionen och den allmänna opinionen i Sverige, Estland och Finland är tydliga med att det nu krävs nya dyk för att få fullständig klarhet i orsaken till förlisningen, säger Discoverys kommunikationschef, Jessica Linnman.

Inte sedan hösten 1994 har det gjorts officiella dyk på vraket. Två anställda i produktionen är fortfarande anklagade för brott mot lagen om gravfrid runt vraket Estonia, och nordiska pressorganisationer samt Reportrar utan gränser har offentligt fördömt åtalet.

DELA: Dela på Facebook Dela på Google+ Dela på Twitter Dela på LinkedIn